EU-burgers die vijf jaar of langer in het Verenigd Koninkrijk wonen, krijgen een verblijfsstatus na het Britse vertrek uit de Europese Unie. Premier Theresa May wil deze ruim drie miljoen mensen "prioriteit en zekerheid" geven tijdens de Brexit-onderhandelingen.

May wil dat bewerkstellingen door die burgers een nieuwe verblijfsstatus toe te kennen. Met de 'settled EU status' hebben de inwoners het recht ook na de Brexit in het land te blijven wonen. Ook het recht op onder andere zorg, pensioenen en onderwijs blijft intact, melden Britse media, waaronder BBC, donderdagavond.

De premier noemde het voorstel dat ze donderdag aan de Europese Commissie voorlegde "fair en serieus".

Coulant

Het is nog niet duidelijk vóór welke datum de burgers in het VK moeten zijn gearriveerd om aanspraak te maken op deze verblijfsstatus. Waarschijnlijk komt dat punt te liggen tussen 29 maart van dit jaar, toen met artikel 50 van het EU-verdrag het uittredingsproces werd gestart, en het moment in maart 2019 waarop de Brexit een feit is.

Mensen die korter dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk wonen, worden coulant behandeld. Zij krijgen de tijd om de vijf jaar vol te maken en dan alsnog dezelfde verblijfsstatus en de daarbij behorende rechten te verkrijgen. Er wordt een digitaal systeem ontwikkeld waarin de EU-burgers hun status kunnen regelen.

Merkel spreekt van 'goede start' Brexit-onderhandelingen
32
Merkel spreekt van 'goede start' Brexit-onderhandelingen

Rutte

Minister-president Mark Rutte stelt dat er nog "duizenden vragen" zijn over de voorstellen van May. Rutte vroeg zich af waarom de Britse premier de voorstellen bij de EU-leiders neerlegt en die niet bespreekt met de Brexit-onderhandelaren. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet ook dat er nog veel andere zaken van belang zijn. "Er zijn natuurlijk ook nog heel veel andere dingen die we moeten bespreken", meent Merkel die de beloften van May een positieve ontwikkeling vindt. 

Toch blijft de Duitse politieke leider bij haar standpunt dat het Verenigde Koninkrijk moet betalen voor de Brexit en dat naar alles moet worden gekeken bij het verlaten van de EU.

Zo heeft Merkel vragen over de plannen van May over de hoe om te gaan met de grensovergang tussen Noord-Ierland en EU-lid Ierland. "Het betekent dat we nog veel moeten doen", aldus Merkel. 

Britse burgers

May maakte tijdens de vergaderingen van donderdag duidelijk dat de regelgeving omtrent deze speciale verblijfsstatus alleen wordt ingevoerd als de 27 EU-lidstaten zich andersom ook inzetten voor de Britten die daar woonachtig zijn. Voor hen moeten dus dezelfde voorwaarden gelden.

De EU gaat nu beoordelen of het voorstel aanvaardbaar is. Een belangrijk punt voor Europa is dat het Europees Hof van Justitie zeggenschap houdt als het gaat over bestaande rechten, maar May zou dat juist willen neerleggen bij Britse rechters.

De rechten van de EU-burgers en hun Britse tegenhangers staan hoog op de agenda voor de Brexit-onderhandelingen, die op maandag begonnen. Op het moment wonen zo'n drie miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk; onder hen zijn ongeveer 100.000 Nederlanders. Ruim een miljoen Britten zijn woonachtig in een ander EU-land.