Colombiaanse regering vindt ELN 'ongeloofwaardig' door ontvoering Bolt

De delegatieleider die namens de overheid met de ELN onderhandelt over vrede, noemt de ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender "zeer ongelukkig". De twee journalisten komen namelijk uit een land dat helpt bij het vredesproces met de rebellenbeweging. 

Dat zei Juan Camilo Restrepo donderdagochtend tegen het radiostation W Radio in Colombia.

Restrepo zei dat de ELN zijn geloofwaardigheid verspeelt door vast te houden aan ontvoering als strijdmiddel en riep op tot onmiddellijke vrijlating van de presentator van het programma Spoorloos en diens cameraman.

ELN zegt donderdag dat als ze de journalisten vrijlaten, ze met een verklaring komen. De ELN en de Colombiaanse regering onderhandelen in Quito over vrede met steun van een tiental landen, waaronder Nederland.

Inmiddels wordt in de regio gewerkt aan de bevrijding van Bolt en Follender en heeft het leger zijn acties opgeschort in het gebied waar de Nederlanders zijn ontvoerd. Een delegatie van regionale overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de katholieke kerk en het Rode Kruis haalt de Nederlanders op, zo is het idee.

Omdat het gebied moeilijk toegankelijk is en geen telefonisch bereik heeft, is nog niet te zeggen wanneer dat zal zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie