Macron en Merkel slaan handen ineen voor sterker Europa

Frankrijk en Duitsland zullen ''met één stem spreken en werken hand-in-hand". Dat zei de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bij aankomst voor zijn eerste EU-top donderdag in Brussel, waar het herstel van de Duits-Franse samenwerking voor een sterker Europa gesprek van de dag is.

Eerder zei hij al in een vraaggesprek met een aantal Europese kranten: ''Ik hoop dat we (Duitsland en Frankrijk) terugkeren naar de geest van samenwerking die we kenden in de tijd van François Mitterand en Helmut Kohl.'' Berlijn en Parijs moeten een nieuwe alliantie van vertrouwen smeden, aldus Macron. ''We zijn vastbesloten om het Europese project te beschermen."

Bondskanselier Angela Merkel zei bij aankomst ''nieuwe impulsen" van de samenwerking te verwachten. Ook wil ze dat de EU nu focust op de toekomst van de 'EU van 27’. Die is volgens haar belangrijker dan de gesprekken over het Britse vertrek uit de EU.

Volgens Macron is Europa er niet om enkel wat geld te verdienen zonder de waarden van Europa te onderkennen. ''Europa is geen supermarkt, maar een gemeenschap waar men elkaars lot deelt.''

Screenen

Macron riep zijn collega’s in Brussel op zich te scharen achter een plan om buitenlandse investeringen in strategische industrieën te screenen. Hij gaf geen voorbeelden, maar het kan bijvoorbeeld gaan om nationale telecom- of energiebedrijven.

De president zei weliswaar voor vrije handel te zijn, maar beperkingen op investeringen in bepaalde sectoren zijn volgens hem nodig omdat ''anderen de regels niet respecteren''. Landen als China laten dergelijke investeringen bijvoorbeeld niet of nauwelijks toe, terwijl Europa wederkerigheid wenst.

De verwachting is dat de leiders de Europese Commissie opdracht geven te onderzoeken hoe zo'n screening eruit kan zien.

Minitop

Zowel donderdag als vrijdag komen de Europese leiders in Brussel bijeen om onder meer te praten over migratie, economie en defensie. Ook wordt er gesproken over de nieuwe relaties tussen de EU-lidstaten onderling als de Britten straks de Europese Unie verlaten. Het is voor Macron de eerste Europese top die hij als Franse president bijwoont.

De Britse premier Theresa May zei eerder op de dag dat ze donderdagavond aan de andere 27 leiders zal uitleggen hoe haar regering de rechten van niet-Britse EU-burgers die wonen, werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit denkt te gaan garanderen. Het is een van de prioriteiten voor de EU bij de onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de EU.

Mark Rutte

Tegenover de BBC liet demissionair premier Mark Rutte weten de Brexit te haten. "Ik haat de Bexit van alle kanten. Ik ben anglofiel. U bent een van onze geliefdste partners. Maar de Brexit is een besluit van het Britse volk en ik kan niets inbrengen tegen democratie."

Rutte zei te hopen dat Groot-Brittannië "op de een of andere manier" een band behoudt met de Europese interne markt en de douane-unie. Op de vraag of hij net als EU-president Donald Tusk droomt over het terugdraaien van de Brexit, zoals Tusk donderdagmorgen onthulde, antwoordde Rutte: "We hebben allemaal die droom."

Tip de redactie