Portugal geeft sein brand meester voor bosbranden

De grote bosbranden in Portugal, die sinds vorig weekend meer dan zestig levens hebben geëist, zijn onder controle. Dat heeft de Portugese Burgerbescherming donderdag bekendgemaakt.

Het vuur begon afgelopen zaterdag in de gemeente Pedrogao Grande en verspreidde zich naar naastgelegen gebieden, waaronder Gois, Pampilhosa da Serra en Arganil. 

De grootste brandhaard, die in Pedrogao Grande, werd woensdagavond laat onder controle gebracht. Het vuur heeft naar schatting 30.000 hectare aan bosgebied vernietigd.

Voor de tweede grootste brand, in Gois, werd donderdagochtend het sein "brand meester" gegeven, zei het hoofd van de blusoperaties van de Burgerbescherming, Carlos Tavares tegen AFP.  Hij waarschuwde wel dat sommige branden weer kunnen oplaaien. 

Volgens Tavares tastte de brand in Gois zo'n 20.000 hectare aan. Bij het blussen werden bijna 2.400 brandweermannen ingezet, die gebruik maakten van blusvliegtuigen.

Berichten in de Portugese pers suggereren dat de noodplannen voor bosbranden in de afgelopen vier jaar niet zijn aangepast. Bovendien zou de communicatie tussen de hulpdiensten zijn bemoeilijkt door de intense hitte van de branden. De antennes van communicatie-apparatuur zouden daar niet tegen opgewassen zijn geweest.

Brandstichting

De voorzitter van de Portugese brandweervakbond, Jaime Marta Soares, zei woensdag dat hij gelooft dat de eerste brand werd veroorzaakt door brandstichting.

Dat contrasteert met de lezing van de politie: politiechef José Maria de Almeida Rodrigues zei afgelopen zondag dat brandstichting was uitgesloten als oorzaak. Het vuur zou zijn ontstaan na een blikseminslag tijdens een regenloze onweersbui. De politie zegt dat de boom die door de bliksem werd getroffen is gevonden.

Marta Soares zei tegen lokale media dat de brand op zaterdag al twee uur had gewoed, voordat de onweersbui plaatsvond. "Ik geloof, totdat er tegengestelde bewijzen zijn, dat het vuur werd veroorzaakt door criminelen", zei hij.

Lees meer over:
Tip de redactie