'Golfstaten geven Qatar snel duidelijkheid over verbreken relaties'

De Arabische landen die zijn verwikkeld in een conflict met Qatar, en onlangs economische en diplomatieke banden met de rijke oliestaat hebben verbroken, maken vermoedelijk op korte termijn duidelijk wat ze van Doha verwachten. 

Dat zei de Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken), die de hoop uitsprak dat het gaat om ''redelijke en uitvoerbare'' eisen.

''We begrijpen dat een lijst met eisen is voorbereid en afgestemd door Saudi-Arabië, de Emiraten, Egypte en Bahrein'', zei de bewindsman. Tillerson waarschuwde al eerder dat het isolement van Qatar onbedoelde humanitaire gevolgen kan hebben, zoals een tekort aan voedsel.

Qatar wordt door de landen beschuldigd van banden met terroristische groeperingen en het destabiliseren van de regio. De Qatarese regering klaagde maandag dat nog altijd onduidelijk is wat de eisen zijn van de boze buurlanden. Die verwarring is ook de Amerikanen een doorn in het oog.

Motieven

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zette dinsdag vraagtekens bij de motieven van de Golfstaten die met strafmaatregelen zijn gekomen. ''Op dit punt hebben we één simpele vraag: hangt dit optreden echt samen met de vermeende Qatarese steun aan terroristen of draait het om langlopende grieven tussen en onder leden van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC)?'', vroeg de woordvoerster zich hardop af.

Qatar vormt samen met Bahrein, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië het regionale economische en politieke samenwerkingsverband GCC.

Lees meer over:
Tip de redactie