'Katholieke kerk probeert tv-presentator Derk Bolt vrij te krijgen'

De katholieke kerk in Colombia gaat bemiddelen voor de vrijlating van de programmamakers Derk Bolt en Eugenio Follender. Dat melden de krant El Tiempo en diverse andere media in Colombia woensdag.

Bolt en Follender worden sinds dinsdag vermoedelijk vastgehouden door de guerrillabeweging ELN, nadat zij voor het tv-programma Spoorloos op zoek waren naar een ouder van een Colombiaans meisje dat is geadopteerd door Nederlanders.

De programmamakers zitten vast op het grondgebied van de gemeente El Tarra in de provincie Noord-Santander, in de buurt van de grens met Venezuela. Het gebied wordt als onveilig betiteld door de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen, waaronder het ELN.

Pastoor Víctor Hugo Peña van de gemeente Tibú verklaarde aan de Colombiaanse radio dat respect moet worden getoond voor het werk van Bolt en Follender. 

Actie

Volgens de Colombiaanse krant El Espectador heeft het ELN woensdag bevestigd de twee Nederlanders in handen te hebben. Ze zouden "uit voorzorg" worden vastgehouden, terwijl de guerrillabeweging uitzoekt wat ze in het gebied te zoeken hadden. Het ELN bevestigd ook dat er over hun vrijlating wordt onderhandeld, meldt het AD.

Journalisten hebben woensdag in Bogota betoogd voor de onmiddellijke vrijlating van Bolt en Follender. Leden van de Stichting voor de Persvrijheid FLIP en andere journalisten verzamelden zich op het Bolívarplein in het oude centrum van de stad met een spandoek met foto’s van de twee. Daarop stond te lezen: 'Laat hen onmiddellijk vrij'.

Autoriteiten

Een hoge functionaris van de provincie Noord-Santander liet woensdag ook weten dat het leger de activiteiten gaat verminderen in het gebied waar Bolt en Follender worden vastgehouden. De autoriteiten hopen dat het daardoor makkelijker wordt onderhandelingen over de vrijlating van de Nederlanders te beginnen.

Demissionair minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken stelde dat het ministerie ook bezig is met de vrijlating. "Er wordt hard aan gewerkt, maar meer kan ik er niet over zeggen. Dat is niet om geheimzinnig te doen. Het is gewoon beter zo min mogelijk te zeggen", aldus Koenders. 

Koenders is in het kader van het Colombiaanse vredesproces het afgelopen jaar tweemaal in Colombia geweest. ''Dat helpt", aldus de minister. Hij kan daardoor ook op het hoogste niveau aankloppen in Bogotá.

Lees meer over:
Tip de redactie