'Ontvoerde Spoorloos-presentator Derk Bolt komt binnenkort vrij'

De in Colombia ontvoerde Nederlandse programmamakers Derk Bolt en Eugenio Follender van het televisieprogramma Spoorloos worden mogelijk binnenkort vrijgelaten.

Dat zegt Richard Claro, lid van een speciaal voor de journalisten opgezette humanitaire commissie, in een interview met het Colombiaanse Caracol Radio.

Hij bevestigt dat Bolt en Follender in handen zijn van de Colombiaanse guerillabeweging ELN. "Ze zijn zaterdag gevangen genomen in het dorp Versalles, gemeente Tibú." Ook zegt hij dat de twee "het goed maken". De autoriteiten gingen er al vanuit dat Bolt en Follender door ELN waren ontvoerd.

Volgens Caracol wordt de vrijlating van de Nederlanders bemoeilijkt omdat zich militairen in het gebied bevinden. "We werken aan een vermindering van operaties om de vrijlating van de buitenlanders te faciliteren", aldus een militaire bron tegen Caracol.

Claro stelt tegenover het Colombiaanse medium dat met succes bemiddeld is voor de vrijlating van Bolt en Follender waardoor ze woensdag nog vrij komen. 

Koenders

Demissionair minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat het ministerie hard werkt voor de vrijlating. ''Er wordt hard aan gewerkt, maar meer kan ik er niet over zeggen. Dat is niet om geheimzinnig te doen. Het is gewoon beter zo min mogelijk te zeggen," aldus Koenders. 

Hij is in het kader van het Colombiaanse vredesproces het afgelopen jaar tweemaal in Colombia geweest. ''Dat helpt", aldus de minister. Hij kan daardoor ook op het hoogste niveau aankloppen in Bogotá.

Lees meer over:
Tip de redactie