De Nederlandse ambassadeur in Colombia, Jeroen Roodenburg, is dinsdag in het noorden van het land aangekomen naar aanleiding van de ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender, makers van het televisieprogramma Spoorloos.

Volgens Colombiaanse media is Roodenburg in Tibú, 25 kilometer ten oosten van de plek waar Bolt en Follender zaterdag verdwenen.

Tibú is ook een basis voor speciale eenheden van de Colombiaanse politie en de strijdkrachten die zoekacties zijn begonnen. Het leger gaat ervan uit dat de groep ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) verantwoordelijk is voor de ontvoering. Het ELN twitterde de zaak te willen uitzoeken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt in stilte om de ontvoering van de twee Nederlandse journalisten in het noorden van Colombia tot een goed einde te brengen.

Omroep KRO-NCRV is ongerust na de berichten over de ontvoering van presentator Bolt en cameraman Follender. ''Wij hopen met velen op een goede afloop'', laat de omroep in een korte reactie weten.

In de hoofdsteden van Ecuador en Cuba, Quito en Havana, wordt volgens Colombiaanse media dinsdag ondertussen druk uitgeoefend op delegaties die het ELN daar heeft voor vredesoverleg met de regering.

Het ELN leeft onder meer van losgeld en drugscriminaliteit, net als tal van andere bendes in het afgelegen cocaproducerende gebied dichtbij de grens met Venezuela.