Vliegtuigen kunnen niet opstijgen in Amerikaanse Phoenix door hitte

Enkele vluchten vanaf de luchthaven Sky Harbor in de Amerikaanse stad Phoenix zijn dinsdag geannuleerd. Het is voor sommige toestellen te heet in de stad om op te kunnen stijgen. 

De vluchten werden maandag al geannuleerd op basis van weersvoorspellingen. Volgens meteorologen kan de temperatuur in Phoenix dinsdag op een bepaald moment uitkomen boven de 49 graden. 

Een aantal kleinere toestellen mag niet meer vliegen bij temperaturen boven de 48 graden. Bij die temperatuur heeft de lucht een lagere dichtheid, waardoor er meer lucht over de vleugel moet gaan om de benodigde lift te genereren. Daar zijn de motoren van kleinere toestellen meestal niet op gebouwd. Om die reden zijn enkele vluchten tussen 15.00 en 18.00 uur lokale tijd geannuleerd.

Het aantal geannuleerde vluchten door de weersomstandigheden is relatief laag, omdat grotere vliegtuigen als bijvoorbeeld een Boeing 747, andere begrenzingen kennen. 

Hoewel de temperaturen in Phoenix het gehele jaar door hoog zijn, is het de afgelopen dagen uitzonderlijk warm in de hoofdstad van de staat Arizona.

Lees meer over:
Tip de redactie