Koningspaar arriveert in Italië voor vierdaags staatsbezoek

Koning Willem-Alexander is dinsdag samen met koningin Máxima begonnen aan een vierdaags staatsbezoek aan Italië. Bij de start van het bezoek zei Willem-Alexander dat de ontmoeting tussen beide landen "komt op een belangrijk moment." 

De koning en koningin werden ontvangen in het Quirinaalpaleis, de residentie van de Italiaanse president. In een korte verklaring na het eerste bezoek verwees koning Willem-Alexander naar de zestigste verjaardag van de Verdragen van Rome.

"Onze landen stonden samen aan de basis van de Europese Unie. Nu, twee generaties later, is onze samenwerking misschien wel urgenter dan ooit", aldus Willem-Alexander.

"Italië is onmisbaar voor de stabiliteit, de kracht en weerbaarheid van Europa. Wij werken samen met u aan versterking van het Europese zelfvertrouwen", zo vervolgde de koning. 

Migratieproblematiek

De koning sprak specifiek over de problemen op het gebied van migratie. "Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zullen wij daar op Sicilië meer over horen", stelde de koning. 

De Italiaanse president Matarella zei op zijn beurt dat hij "heel dankbaar" was voor de Nederlandse steun en solidariteit bij het migratieprobleem. Ook de samenwerking bij de misdaadbestrijding werd op prijs gesteld.

Het staatsbezoek aan Italië duurt tot en met 23 juni. 

Lees meer over:
Tip de redactie