Zuid-Korea wil snel vrijlating gevangenen door Noord-Korea

President Moon Jae-in van Zuid-Korea zei dinsdagochtend dat Noord-Korea snel gevangen Zuid-Koreanen en Amerikanen moet vrijlaten.

Hij deed die uitspraak in reactie op het nieuws van de dood van Otto Warmbier, de 22-jarige Amerikaanse student die zeventien maanden vastzat in Noord-Korea. Hij overleed maandag, kort na zijn vrijlating. Volgens zijn ouders was de man comateus en leed hij aan ernstig hersenletsel als gevolg van marteling tijdens zijn gevangenschap.

Straffen

Momenteel zitten nog drie Amerikaanse staatsburgers van Koreaanse afkomst en zes Zuid-Koreanen vast in het Aziatische land. De Amerikanen zijn twee wetenschappers en een zendeling. Staatsmedia citeren Moon: "Het is zeer betreurenswaardig dat Noord-Korea de mensenrechten niet respecteert."

Pyongyang ontkende eerder al dat sprake was van marteling bij Warmier, maar het regime gaf vorige week daarentegen ook aan dat het de "genadeloze bestraffing" van Amerikaanse gevangenen die zijn veroordeeld voor ondermijning van de staat, beschouwt als een "soeverein recht". 

Spanning

De Zuid-Koreaanse overheid laat in een verklaring weten er alles aan te doen om de gevangenen vrij te krijgen. De discussie over deze gevangenen valt middenin de al groeiende spanningen tussen beide landen, die vooral worden aangewakkerd door de aanhoudende rakettesten door Noord-Korea.

De regering van Moon liet ook weten dat dinsdag een luchtmachtoefening, samen met Amerikaanse troepen, doorgaat als gepland.

Lees meer over:
Tip de redactie