Democraten in de Senaat verbolgen over 'geheimzinnigheid' Republikeins zorgplan

De Democraten van de Amerikaanse Senaat hebben maandag hun onvrede geuit over de wijze waarop de Republikeinse meerderheid werkt aan de nieuwe zorgplannen. Dat gebeurt achter te veel achter gesloten deuren, luidt hun kritiek.

Meerdere leden van de partij hielden lange toespraken in de Senaat, waarin ze de Republikeinen vroegen om inzage in de plannen voor de nieuwe zorgwet, die Obamacare moet vervangen. Dat plan werd al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden.

De Democraten zijn met te weinig om het nieuwe zorgplan weg te stemmen of te dwarsbomen. Ze richtten zich daarom op de procedures, zoals leider van de Democraten Chuck Schumer deed. Hun tactiek, zo schrijft de Washington Post: uitstellen, rekken en vragen stellen.

Inhoud

"Mag ik op z'n minst een paar uur de tijd krijgen de tekst in te zien? De Republieken werken in het geheim aan hun nieuwe wet, omdat ze zich ervoor schamen", zei hij maandagmiddag lokale tijd. Schumer noemde de werkwijze van de meerderheidspartij "de meest verbluffende afwijking van de normale wetgevingsprocedure, die ik ooit heb gezien." 

Volgens de Democraten wordt in het nieuwe zorgplan voor miljoenen dollars gekort op de belastingsubsidies en verzekeringen. "En daar staat een enorm belastingvoordeel tegenover, voor de allerrijksten in dit land", aldus Schumer.

De Republikeinen zijn niet verplicht openbare vergaderingen te houden over de inhoud van de nieuwe wetgeving. De Democraten wijzen er echter stellig op dat bij het opstellen van het zorgplan van Obama, wél voor die weg werd gekozen. In 2010 debatteerden meerdere commissies dagenlang over de inhoud van dat plan.

Vóór reces

Schumer's tegenstrever, Mitch McConnell van de Republikeinen, toonde zich na enkele uren van speeches onvermurwbaar. "De collega's krijgen alle tijd om later amendementen voor te stellen, zoals altijd kan. Dat mogen straks alle honderd Senaatsleden doen."

Prominente leiders van de Republikeinen hebben eerder laten weten erop te hopen dat de stemming voor de nieuwe wet kan plaatsvinden vóór 4 juli, als de Senaat een week vrij heeft. Binnen de eigen partij moeten dan nog wel alle leden op één lijn komen.

Lees meer over:
Tip de redactie