Daders aanslag vakantieoord Mali gedood

De vijf terroristen die zondag een hotel en vakantieoord aan de rand van de Malinese hoofdstad Bamako aanvielen, zijn gedood. Het dodental van de aanval is opgelopen tot vijf.

Dat hebben de autoriteiten in Mali maandag bevestigd. De jihadisten hadden wel medeplichtigen van wie er een is gearresteerd, aldus een Malinese minister. Enkele uren later, op maandagavond, werd bekend dat de aanslag op het resort is opgeëist door Nusrat-al-Islam wal Muslimeen, een terroristische organisatie die is verbonden met al-Qaeda.

Eind 2015 eisten de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaeda en een andere extremistische groep de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een hotel in Bamako waardoor twintig mensen om het leven kwamen. 

Nederlanders

De vijf extremisten vielen zondag het oord aan en doodden vier personen. In eerste instantie werd alleen melding gemaakt van de dood van een Fransman en een Angolees, maar de autoriteiten maakten maandagmiddag ook de dood van een Portugese EU-soldaat en een Malinees lid van een EU-delegatie bekend.

Ooggetuigen meldden dat de aanvallers blanke gasten wilden vermoorden. In het oord waren op het moment van de aanval toevallig Malinese militairen aanwezig die alarm sloegen en de terroristen bestreden. Zo konden 36 gasten worden gered, onder wie zes Nederlanders.

Gewonden

Er vielen meer dan tien gewonden. Het was volgens plaatselijke media een geluk bij een ongeluk dat de militairen zo snel in actie kwamen en erin slaagden de terroristen op afstand te houden. Het vakantieoord bestaat uit verspreid liggende vakantiewoningen en attracties en zou voor de terroristen een goede plek voor gijzelingen of moordpartijen zijn geweest.

Het straatarme Sahelland Mali hield vrijwel op te bestaan in 2012. Een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een snelle opmars van groepen jihadisten. Toen die het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 militair in. Dat ingrijpen is later dat jaar omgezet in een VN-missie (Minusma).

VN-missie

Sinds april 2014 doet Nederland met honderden militairen mee aan de missie. Er zijn nu ongeveer 290 militairen in Mali. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) reageerde geschokt op de aanslag bij Bamako. Hij was in 2013 en 2014 de leider van de VN-missie in Mali.

Lees meer over:
Tip de redactie