Brandweer nog steeds druk met grote bosbrand in Portugal

De grote bosbrand in Portugal is nog steeds niet onder de controle, de bestrijding verloopt moeizaam omdat de brandweerlieden volledig zijn uitgeput na twee etmalen blussen en het is nog steeds erg heet. Maandag liep het dodental op tot 63.

Dat zegt districtscommandant Elísio Oliveira van de Burgerbescherming die belast is met het bestrijden van de bosbrand tegen de krant Público. ''Het zijn veel uren van blussen en het is lastig om vervanging te vinden voor de brandbestrijders." Volgens lokale bronnen zou het inmiddels wel licht motregenen in het gebied.

Volgens de Portugese krant zijn er nog tweeduizend brandweermannen bezig met de bosbranden, in totaal zijn er 685 voertuigen ingezet. De grootste brand woedt nog steeds bij Pedrógão Grande, de plek waar zaterdag de brand uitbrak. De Portugezen worden geholpen door de Spaanse brandweer; er zijn Spaanse en Franse blusvliegtuigen ingezet.

Slachtoffers

De brand kostte tot nu toe aan 63 mensen het leven; maandag overleed nog een brandweerman in het ziekenhuis, Gedurende de dag werden meer dan zeventig mensen in ziekenhuizen in de buurt opgenomen, onder wie dertien brandweerlieden. 

Sinds zondag is er in Portugal een periode van drie dagen van nationale rouw. Die rouw is ook te zien op de voorpagina's van de kranten. Een aantal daarvan ziet er uit als een rouwadvertentie met veel zwart en wit. 

Onderzoek

In de kranten en op sociale media rijst inmiddels de vraag of de autoriteiten wel voldoende voorbereid was op een brand van dergelijke schaal. 440 personen hebben al ingetekend op een online petitie die een onderzoek eist naar het handelen van de lokale overheid.

De politie meldde maandag dat blikseminslag in een dorre boom de oorzaak was van de brand. Toch laat de openbaar aanklager van de regio een onderzoek instellen naar de oorzaak, omdat in het gebied regelmatig brandstichting voorkomt, schrijft Reuters op basis van lokale media.

Lees meer over:
Tip de redactie