Dode en gewonden nadat bestelbus inrijdt op moskeegangers Londen

In de nacht van zondag op maandag is in het noorden van Londen een auto ingereden op mensen die een moskee verlieten. Eén persoon is overleden; er zijn zeker tien gewonden. Twee van hen verkeren in levensgevaar.

De politie kreeg rond 00.20 uur (lokale tijd) melding van het incident op Seven Sisters Road in het stadsdeel Finsbury Park. Op Twitter meldde de politie direct dat één persoon is aangehouden en spreekt van een "groot incident". Op foto's is een witte bestelbus te zien.

Ruim vijf uur na de eerste melding zijn nog altijd veel politiemensen aanwezig; inmiddels is ook de Londense anti-terreureenheid ingezet bij het onderzoek. Dat maakte de politie rond 05.00 uur officieel bekend.

De Britse premier Theresa May heeft laten weten dat de zaak wordt behandeld als een "potentiële terroristische aanval". De politie heeft echter laten weten dat het nog te vroeg is om te zeggen wat het motief van de dader was.

Omstanders

May laat in een verklaring per e-mail geschokt te zijn. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie, en naar de hulpdiensten die nu ter plaatse aan het werk zijn."

De Londense burgemeester Sadiq Khan noemt het incident "een aanval op onze gemeenschappelijke waarden als tolerantie, vrijheid en respect". Hij noemt de nieuwe aanval in één adem met eerdere aanslagen in Manchester en op London Bridge.

Khan beloofde extra agenten in te zetten om de moslimgemeenschap te beschermen, vooral tijdens de ramadan.

De 48-jarige man die ter plaatse werd gearresteerd, zat in het busje. Hij werd eerst door omstanders in bedwang gehouden en daarna aan de politie overgedragen. De verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie wordt niet gezocht naar andere verdachten of inzittenden van het busje, maar het onderzoek is nog gaande.

Moskeegangers

Het dodelijke slachtoffer overleed ter plaatse. Acht gewonden werden door de Londense ambulancedienst naar drie ziekenhuizen in de stad gebracht. Twee personen, met lichte verwondingen, werden op straat verzorgd. Behalve ambulances was ook de brandweer ter plaatse.

Op sociale media plaatsen omstanders en bewoners van de wijk foto's van de aanwezige hulpdiensten. Andere ooggetuigen melden dat de geraakte voetgangers moslims zijn, die net uit een in de buurt gelegen moskee kwamen. Dat doet veel mensen geloven dat de bestuurder met opzet op de passanten inreed.

Tegen persbureau AP vertelt een ooggetuige dat hij het voertuig op zich af zag komen: "Hij reed zo de stoep op, ik moest wel aan de kant springen."

De Britse Moslimraad liet op Twitter weten "geschokt" te zijn over wat de organisatie een opzettelijke actie noemt "op gelovigen die het ramadan nachtgebed verlieten". De raad roept de Britse overheid op moskeeën in het land beter te beveiligen.

Veel omstanders

Finsbury Park is een wijk in het noorden van de stad; er ligt ook een groot park. Straten zijn afgezet. Het incident vond plaats in de buurt van het Muslim Welfare House, een gemeenschapshuis.

Vooralsnog is ook voor omwonenden onduidelijk wat er precies is gebeurd. Veel mensen hebben zich voor de wegversperring van de politie verzameld.

Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dergelijk incident zich voordoet. In de eerdere gevallen was sprake van terrorisme. De politie onderzoekt nog of dat nu ook het geval is. In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. 

Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen.

Lees meer over:
Tip de redactie