Twee doden bij gewapende aanval vakantieoord Mali

In de Afrikaanse staat Mali hebben onbekenden zondag een gewapende aanval uitgevoerd op een luxe vakantieoord dat geliefd is bij westerse toeristen en expats, vooral in de weekeinden. Er zijn zeker twee doden gevallen. Onder de gasten bevonden zich ook Nederlanders; zij zijn veilig.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid in Bamako. Van een was de nationaliteit Frans-Gabonees, over die van de ander kon hij nog niets zeggen. Volgens de woordvoerder zijn twee andere personen, een burger en een politieman, gewond geraakt.

Zes Nederlanders waren zondag aanwezig in het luxe vakantieoord in de Afrikaanse staat Mali. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend. Alle Nederlanders zijn gered.

Een van de gewapende aanvallers zou gewond zijn geraakt maar erin geslaagd zijn aan de autoriteiten te ontkomen. Hij liet een machinepistool achter in het resort.

Jihadisten

Het vakantieoord Le Campement de Kangaba ligt in Dougourakoro, ten oosten van de hoofdstad Bamako. Volgens een woordvoerder hebben veiligheidstroepen de toegangswegen afgesloten. De situatie zou onder controle zijn, maar er is nog veel onduidelijk over de aanval.

Tegen journalisten die zich zondagavond bij het hotelcomplex verzamelden, zei de minister voor Veiligheid dat de overheid de aanval als een "terroristische aanval" beschouwt: "We dachten eerst dat dit gewapende overvallers waren. Maar we weten hoe die bandieten zich gedragen en normaalgesproken houden zij geen territorium bezet", daarmee doelend op het feit dat korte tijd mensen werden vastgehouden in het complex. 

Het zou gaan om drie tot vier jihadisten. In een gedeelte van het resort woedde een brand.

Ooggetuige

Een ooggetuige was net buiten het kamp toen de aanval begon. ''Westerlingen vluchtten weg terwijl twee politieagenten in burger schoten wisselden met de aanvallers.'' 

Hij zei dat snel vier voertuigen van de Malinese politie en Franse soldaten in pantservoertuigen ter plaatse waren en dat er een helikopter rondcirkelde.

Volgens lokale media zijn ruim dertig personen, zowel gasten als mensen die er werkzaam zijn, uit het vakantieoord geëvacueerd. Persbureau AFP meldt dat veertien personen in die groep gewond zijn geraakt.

Een woordvoerder van de Franse strijdkrachten in Mali wilde niet reageren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde een week geleden voor mogelijk ophanden zijnde aanvallen op ''westerse diplomatieke missies of andere locaties in Bamako die door westerlingen worden bezocht''.

Veiligheidsituatie

De veiligheid in Mali is gestaag achteruitgegaan nadat Franse strijdkrachten in 2013 gewapende islamisten en Toeareg-rebellen terug hadden gedrongen die in het jaar ervoor grote delen van het noorden van het land in handen hadden gekregen. De Franse troepen en een tienduizend man sterke vredesmacht van de Verenigde Naties konden niet voorkomen dat extremisten ook ver buiten hun traditionele bolwerken in het noorden aanslagen pleegden.

Eind 2015 eisten de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda en een andere extremistische groep de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een hotel in Bamako waardoor twintig mensen om het leven kwamen.

In Mali zijn ongeveer 290 Nederlandse militairen gelegerd, die werken vanuit Gao.

Lees meer over:
Tip de redactie