Blikseminslag oorzaak bosbrand Portugal, dodental loopt op tot 62

De autoriteiten in Portugal hebben zondag bekendgemaakt dat de verwoestende bosbrand in Pedrógão Grande veroorzaakt is door blikseminslag. Bij de bosbrand zijn zeker 62 mensen om het leven gekomen.

Eerder werd nog aan brandstichting gedacht, maar dat is nu volledig van tafel. ''We hebben zelfs de boom gevonden waar de bliksem is ingeslagen", verklaart politiechef Almeida Rodrigues.

De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n tweehonderd kilometer ten noordoosten van Lissabon ligt, is volgens de brandweer "zeer zorgwekkend".

Naast de 62 dodelijke slachtoffers, zijn er ook tientallen gewonden gevallen, van wie sommigen in kritieke toestand verkeren. Enkele slachtoffers waren met hun auto's op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Ook zijn een aantal mensen overleden door rookvergiftiging. 

Portugal heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft in het getroffen gebied de noodtoestand afgekondigd. De wind in het gebied maakt het moeilijker om de brand te bestrijden.  Vier legereenheden zijn ingezet voor onder meer de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht; zij worden opvangen in het plaatsje Avelar.

Hulp EU

De brandweer in Portugal heeft zijn handen vol aan het bestrijden van de vier brandhaarden. Een aantal dorpen is nog steeds "volledig ingesloten" door de vlammenzee.  Er zijn zo'n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. In totaal zijn 224 voertuigen bij het blussen betrokken.

Portugal heeft de hulp ingeroepen van de EU, die de lidstaten heeft gevraagd blusmateriaal te leveren. Daarop hebben Spanje en Frankrijk blusvliegtuigen gestuurd. Door de enorme rookontwikkeling zijn deze echter nog lastig in te zetten.

Premier António Costa noemde de brand de "grootste tragedie" van de afgelopen jaren. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die "geen gelijkenis kent".

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er onder de slachtoffers Nederlanders zijn.

Premier Mark Rutte heeft zondag zijn medeleven betuigd aan Costa. Ook heeft hij namens Nederland hulp aangeboden aan de Portugezen.''De gedachten zijn bij de getroffenen en de moedige diensten die het vuur bestrijden'', aldus Rutte.

Kritiek

In Portugal is er kritiek op het optreden van de overheid. Volgens Paulo Fernandes, professor bosbouw op de universiteit van Vila Real, bewijst de immense brand dat de Burgerbescherming in het land niet is opgewassen tegen dergelijke natuurrampen. Dat zei hij zondag regen de krant Público

Er zijn limieten aan wat de Burgerbescherming kan doen, maar het is toch niet voor te stellen dat de wegen niet op tijd afgesloten kunnen worden, zegt Fernandes. ''Bij de Burgerbescherming ontbreekt de technisch kennis en kunde over bosbrand. Het is echt te gek voor woorden als ik politici hoor zeggen dat het gedrag van deze vuren onvoorspelbaar is. Dat is echt niet waar."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie