Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 57 mensen om het leven gekomen, meldt de Portugese overheid. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n tweehonderd kilometer ten noordoosten van Lissabon ligt, is volgens de brandweer "zeer zorgwekkend". 

Enkele dodelijke slachtoffers waren met hun auto's op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Ook zijn een aantal mensen overleden door rookvergiftiging. 

Volgens autoriteiten zijn er 59 gewonden gevallen. Vier brandweermannen en een kind zijn er slecht aan toe. Zeker twee personen worden nog vermist.

De wind in het gebied maakt het moeilijker om de brand te bestrijden. 

Een aantal dorpen is "volledig ingesloten" door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied aan de krant Público weten. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie "die met geen andere gebeurtenis te vergelijken is". 

Premier António Costa noemt de brand de "grootste tragedie" van de afgelopen jaren. De minister van Binnenlandse Zaken heeft in het gebied de noodsituatie uitgeroepen.

Sterke wind

Het vuur brak zaterdagmiddag rond 15.00 uur uit in de streek. Hoewel het een dunbevolkt gebied is, zijn wel al enkele woningen in vlammen opgegaan. De oorzaak van de brand is nog onbekend, al zegt de burgemeester te vermoeden dat het om brandstichting gaat.

Het vuur woedt nog op vier verschillende plekken. Zo'n 750 brandweerlieden proberen de brandhaarden te bestrijden, waarbij ze worden bijgestaan door blusvliegtuigen. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door een sterke wind.

Deze bosbrand geldt als de meest dodelijke in Portugal in meer dan een halve eeuw.