Hof Egypte wil doodstraf voor betrokkenen bij aanslag op procureur-generaal

Het gerechtshof in Caïro wil de doodstraf voor dertig personen die betrokken waren bij de moordaanslag op procureur-generaal Hisham Barakat in 2015. 

Hoofdaanklager Barakat kwam om door een aanslag met een bomauto op zijn konvooi. Daarbij vielen meerdere slachtoffers.

De autoriteiten gaven militanten van de Moslimbroederschap en Hamas de schuld van de aanslag. Van de verdachten zit maar de helft in hechtenis; vijftien zijn voortvluchtig.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken verspreidde vorig jaar een video waarin verdachten schuld bekenden, maar sommigen trokken hun verklaringen later voor de rechtbank weer in. De betekenissen zouden volgens hen door foltering zijn afgedwongen.

De rechter zei dat hij het merendeel van de verdachten medisch heeft laten onderzoeken, maar dat artsen in een gevangeniskliniek geen sporen van martelingen konden vaststellen.

Hard optreden

De 65-jarige Barakat was de hoogste Egyptische functionaris die werd vermoord nadat het leger onder leiding van de huidige president Abdel Fattah al-Sisi de gekozen president Mohamed Mursi aan de kant zette. De procureur-generaal stond bekend als een man die hard optrad tegen organisaties als de Moslimbroederschap. 

Voordat op 22 juli de uitspraak volgt, heeft het hof ook aan de hoogste religieuze autoriteit van Egypte gevraagd om advies te geven over de beoogde straf.

Lees meer over:
Tip de redactie