De Cubaanse regering betreurt de maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag heeft genomen tegen Cuba. In een verklaring die op televisie werd voorgelezen noemde Cuba het besluit "een tegenslag" voor de Amerikaans-Cubaanse betrekkingen.

Het Witte Huis draait het toenaderingsbeleid van Barack Obama uit 2014 voor een deel terug, maakte de Amerikaanse president vrijdagavond bekend. Trump ondertekende een decreet waardoor het individuele Amerikanen moeilijk wordt gemaakt als toerist naar het Caribische eiland te reizen en geld uit te geven dat volgens hem het communistische regime in het zadel houdt.

Cuba meent dat Trump zijn toevlucht neemt tot "dwingende methoden van het verleden", die volgens Havana hun doel om de revolutie te verzwakken niet zullen bereiken. Desalniettemin wil het communistische land graag in dialoog blijven met de VS.

Trump wil echter geen verdere toenadering. Bij zijn aantreden als president van de VS in januari werden al enkele honderden Cubanen naar hun thuisland teruggestuurd. "Met God's hulp krijgen we snel een vrij Cuba", zei Trump vrijdag bovendien bij de ondertekening van het decreet.