Maker gevelplaten woontoren Londen waarschuwde voor risico’s

De producent van de kunststof gevelplaten die zijn gebruikt voor de torenflat in Londen waar woensdag brand uitbrak, waarschuwde eerder voor de risico’s die deze met zich meebrachten voor hoge gebouwen.

Tabellen in een brochure die het bedrijf Reynobond in 2016 publiceerde, laten zien hoe deze platen van polyetheen alleen gebruikt mogen worden voor gebouwen die lager zijn dan tien meter.

"Zodra het gebouw hoger is dan de ladders van de brandweer, moet ander, minder brandbaar materiaal worden gebruikt", staat in de begeleidende tekst.

The Guardian en BBC meldden de afgelopen dagen dat deze platen wel zijn gebruikt voor de flat Grenfell Tower, die vorig jaar werd opgeleverd. De flat telde 24 etages. Bij de brand kwamen zeker dertig mensen om het leven, maar er worden nog vele tientallen mensen vermist.

Drie varianten

De gevelplaten worden in drie varianten gemaakt; de andere twee hebben een brandwerende binnenkant. Het is niet duidelijk waarom de brandbare polyetheen platen zijn gebruikt voor de Grenfell Tower. De niet-brandwerende panels waren 2 pond goedkoper per vierkante meter dan de 'dure’ variant.

De brandweer moet nog officieel vaststellen wat de oorzaak van de brand was. Vrijdag werd wel officieel brandstichting uitgesloten.

Demonstraties

In Londen gingen vrijdagavond vele honderden mensen de straat op om te protesteren tegen de autoriteiten. Deze doen volgens de demonstranten te weinig voor de bewoners die door de brand geen huis meer hebben. In de deelgemeenten Kensington en Chelsea werd het gemeentehuis bestormd. De boze Londenaren droegen foto’s bij zich van slachtoffers die overleden bij de brand.

De woede richt zich ook op premier Theresa May, die pas vrijdagmiddag met slachtoffers van de brand sprak. Koningin Elizabeth, leider Jeremy Corbyn van de Labourpartij en burgemeester Sadiq Khan deden dit wel. "May moet weg", scandeerden de boze demonstranten.

Lees meer over:
Tip de redactie