Zeven bemanningsleden van een Amerikaanse marineschip zijn zaterdag vermist geraakt, nadat het schip een aanvaring had met een Filipijns containerschip. 

Ten minste drie mensen raakten daarnaast gewond. Het ongeluk had plaats ten zuidwesten van de Japanse stad Yokosuka.

Het oorlogsschip liep ernstige schade op waardoor water tijdelijk naar binnen stroomde. De Japanse kustwacht heeft per helikopter de commandant van het marineschip naar het ziekenhuis gebracht. Nog twee andere bemanningsleden zijn in het ziekenhuis opgenomen, laat de marine weten.

De twintig mensen aan boord van het containerschip zijn ongedeerd. 

Vermissing

De Amerikaanse marine laat weten dat er geen risico is dat het schip zal zinken. Wel bevestigt ze de berichten dat zeven mensen vermist zijn. De identiteit van die opvarenden wordt niet bekendgemaakt, in ieder geval totdat hun families op de hoogte zijn gebracht.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn steun betuigt aan de opvarenden en hun familieleden. Ook heeft hij zijn dank geuit aan Japan voor de hulp bij de reddingsactie.

Aanvaring

Torpedobootjager USS Fitzgerald kwam rond 02.30 uur (lokale tijd) door een nog onbekende oorzaak in aanvaring met het containerschip ACX Crystal. De BBC beschrijft aan de hand van verkeersverslagen die middels radar worden vastgelegd dat het vrachtschip op weg was van Nagoya naar Tokio. Op die route maakte het plots een u-bocht, zo'n 25 minuten voordat de twee schepen met elkaar in aanvaring kwamen. 

Yokosuka ligt aan de monding van de Baai van Tokio. De wateren in de buurt zijn drukke vaarroutes.