VN eist opheldering Noord-Korea voor comateuze toestand Amerikaanse student

De mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea om opheldering gevraagd hoe de Amerikaanse student Otto Warmbier in een comateuze toestand is beland. Warmbier werd dinsdag vrijgelaten.  

“We verwachten een verklaring van de autoriteiten voor het in coma raken van Warmbler”, liet VN-rapporteur voor de mensenrechten in Noord-Korea Tomas Ojea Quintaina vrijdag optekenen in een verklaring.  

De vader van Warmbier (22) maakte donderdag bekend dat zijn zoon "ernstige hersenschade zou hebben opgelopen door marteling" tijdens zijn gevangenschap in Noord-Korea. Hij zou al meer dan een jaar in coma liggen.

Volgens een eerste verklaring van de Noord-Koreaanse autoriteiten lijdt hij aan botulisme, maar aan die uitleg wordt getwijfeld. De vader van de student sprak donderdag op een persconferentie over "ernstige mishandeling" van zijn zoon.

Stabiel

Behandelend arts Daniel Kanter liet donderdag weten dat de toestand van Warmbier "stabiel is, maar dat hij niet reageert op verbale commando's en zich niet bewust is van de aanwezigheid van omstanders." Ook zijn geen sporen van botulisme aangetroffen. Uit door Noord-Korea vrijgegeven MRI-scans uit april 2016 zou blijken dat de hersenschade vermoedelijk enkele weken daarvoor ontstond.

De student uit Virginia was in het Aziatische land tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld voor poging tot diefstal van een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il. Dinsdag werd hij vanwege zijn fysieke toestand na 17 maanden vervroegd vrijgelaten. 

Lees meer over:
Tip de redactie