Rutte ontmoet Franse president Macron in Parijs

Premier Mark Rutte is vrijdagochtend in Parijs voor een ontmoeting met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Macron ontving Rutte in het Élysée-paleis, de residentie van het Franse staatshoofd. 

Rutte en Macron ontmoetten elkaar al eens op de voorbije NAVO-top, maar spraken elkaar vrijdag voor het eerst uitgebreider. Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken schoof aan.

Macron, die een middenkoers vaart met een nieuwe partij, wist vorige maand de Franse presidentsverkiezingen te winnen. Rutte noemde zijn verkiezing toen een "duidelijke progressieve en pro-Europese keuze''.

Op de agenda stonden onder meer de Europese samenwerking en het sociaal-economisch beleid.

Europese samenwerking

Op het gebied van Europese samenwerking, liggen de meningen van Rutte en Macron enigszins uit elkaar. Rutte wil minder Europese samenwerking dan Macron, maar de twee waren het er wel over een dat het tijd is voor "een Europa dat concrete resultaten levert en haar inwoners bescherming biedt''.

"We zijn het erover eens dat een goede samenwerking daarvoor van groot belang is'', zei Rutte na afloop. Hij noemde onder meer het vluchtelingenbeleid als onderwerp waarover is gesproken. Ook Macron wil afspraken maken met Afrikaanse landen over het terugsturen van asielzoekers.

Hervormingen Frankrijk

Macron maakte bij zijn aantreden bekend dat hij de Franse arbeidsmarkt flink wil hervormen. Hij zou hiervoor met belangstelling naar Nederland kijken en sprak met Rutte over het Nederlandse poldermodel. 

"Nederland gaat van oudsher op een soortgelijke manier om met de verzorgingsstaat als Frankrijk en was in staat de arbeidsmarkt serieus te hervormen'', zei Macron. Het arbeidsmarktbeleid van Macron "zal Nederland en Frankrijk dichter bij elkaar brengen'', denkt hij.

Tip de redactie