Filipijnse leger arresteert lid jihadistische Maute-groep

Het Filipijnse leger heeft donderdag Mohammed Maute opgepakt. Hij is een van de broers van de leiders van de jihadistische Maute-groep die een bloedige strijd voert met het leger op het eiland Mindanao. 

Volgens een militaire woordvoerder werd hij gearresteerd bij een controlepost bij de kustplaats Cagayan de Oro.

Twee broers van Mohammed, Abdullah en Omar Maute, geven leiding aan de naar hun genoemde groep. De drie jaar oude beweging zou bestaan uit jihadisten uit andere militante islamitische bewegingen op het eiland, aangevuld met strijders uit het buitenland. In 2015 riep de groep Maute zich uit tot 'filiaal' van IS.

De jihadisten hebben sinds een paar weken een gedeelte van de Filipijnse stad Marawi in handen en gebruiken gestolen wapens en munitie om daar stand te houden. Cagayan de Oro ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Marawi.

Hulp

De Filipijnse politicus Zia Alonto Adiong, die bij de reddingsoperaties betrokken is, meldt dat zeker 290 mensen zijn omgekomen. Het gaat om 206 militanten, 58 soldaten en 26 burgers. Volgens de politicus zitten nog vijfhonderd tot duizend mensen vast in de stad.

Sinds het uitbreken van de gevechten op 23 mei zijn honderdduizenden mensen gevlucht voor het geweld. In de strijd tegen Maute worden de Filipijnen geholpen door Amerikaanse militairen, ondanks dat de relatie tussen de twee landen al maandenlang erg slecht is.

De Verenigde Staten zeggen dat de Filipijnse regering om de hulp had gevraagd, maar volgens de Filipijnse president Rodrigo Duterte was dat niet het geval. ''Ik wist er niks van tot ze er waren'', aldus Duterte.

Lees meer over:
Tip de redactie