De politie in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. klaagt twaalf Turkse beveiligers aan vanwege een grote vechtpartij met demonstranten tijdens het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in mei. Dat meldt persbureau AP woensdag (lokale tijd).

Zeven personen worden verdacht van een misdrijf en vijf anderen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan minder forse overtredingen. Eerder op de dag werd bekend dat al twee personen waren aangehouden voor de rellen bij het bezoek van Erdogan.

De burgemeester van de stad zal samen met het hoofd van de politie meer informatie geven in een persconferentie.

Aanhangers van Erdogan raakten halverwege mei in gevecht met tegenstanders van de president, daarbij zouden ook bodyguards van de president zich gewelddadig hebben gedragen. De vechtpartij ontstond voor de woning van de Turkse ambassadeur in de stad. De politiechef spreekt van een "ernstige aanval".

In totaal raakten elf personen gewond, onder wie een politieagent. Negen mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de gevechten en noemde het een aanval op de vrijheid van meningsuiting. 

Geschopt

In een video die online is geplaatst, is te zien dat mannen in zwarte pakken op de vuist gaan met betogers tegen de Turkse regering. Er wordt geslagen en geschopt terwijl de politie probeert de orde te herstellen. Zeker twee mensen zijn opgepakt, onder wie ten minste één demonstrant.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde dat betogers slogans scandeerden tegen Erdogan, die naar het pand was gegaan na een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Anadolu grepen beveiligers van de president en Turkse burgers in omdat de politie aanvankelijk weigerde op treden.

Anti-Erdogan-protest voor Turkse ambassade Washington escaleert
55
Anti-Erdogan-protest voor Turkse ambassade Washington escaleert