Neergeschoten Republikeins Congreslid in kritieke toestand

Het prominente Republikeinse Congreslid Steve Scalise ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij eerder op de dag werd neergeschoten in Alexandria, een stad in de staat Virginia. 

De 51-jarige politicus was niet het enige slachtoffer van de schietpartij. Vier anderen, waaronder de schutter, raakten eveneens gewond. De federale politie FBI kan nog niet bevestigen of het om een moordaanslag gaat.

Een schutter met een semi-automatisch wapen opende het vuur. Op het honkbalveld vond op dat moment een training van een honkbalteam van de Republikeinse partij plaats. 

De zogenoemde Capitol Police, belast met de beveiliging van de Amerikaanse parlementsleden, schoot de aanvaller neer. Die bezweek kort daarna aan zijn verwondingen. 

Schutter

De schutter is volgens de Washington Post de 66-jarige James T. Hodgkinson uit Belleville. Hij zou vooraf hebben gevraagd of het een honkbalteam van de Republikeinen of Democraten betrof, berichten verschillende Amerikaanse media. De schutter had op zijn Facebookpagina verschillende negatieve berichten over Trump geplaatst. Volgens zijn broer was de man van slag geraakt door de verkiezing van Trump tot president van de VS.

Senator Bernie Sanders verafschuwde in een verklaring via Twitter de daad van Hodgkinson, die als vrijwilliger zou hebben gewerkt bij het campagneteam van de Democraat voor de laatste presidentsverkiezingen. 

Mo Brooks, een Congreslid dat tijdens de schietpartij aanwezig was, verklaarde dat Scalise in de heup werd geraakt en geen levensbedreigende verwondingen had. Brooks telde vijftig tot honderd schoten. Er waren zeker vijftien parlementsleden en een onbekend aantal politiemensen van de parlementsbewaking bij de honkbaltraining aanwezig.

Scalise

Scalise is een prominent politicus, hij is binnen zijn fractie verantwoordelijk voor de discipline tijdens bijvoorbeeld stemmingen, de zogenoemde whip.

Trump noemt in een reactie op Twitter het neergeschoten Congreslid Steve Scalise ''een echte vriend en patriot''. Volgens Trump's eerdere bericht was hij ''zwaargewond maar zal hij geheel herstellen''. Onze gedachten en gebeden zijn bij hem, aldus Trump. De president bracht woensdagavond een bezoek aan Scalise in het ziekenhuis.

Lees meer over:
Tip de redactie