Egypte geeft eilandjes toch aan Saudi-Arabië

Het Egyptische parlement is akkoord gegaan met de overdracht van twee onbewoonde eilanden in de Rode Zee aan Saudi-Arabië. 

President Abdel Fattah al-Sisi moet zijn handtekening nog onder het besluit zetten.

De Egyptische regering kondigde de overdracht van Tiran en Sanafir vorig jaar aan. Dat leidde tot een storm aan protest. 

Een rechter oordeelde in januari dat de regering niet kon aantonen dat de eilanden van Saudi-Arabië zijn. Dat vonnis werd in april ongedaan gemaakt.

Tiran en Sanafir 

De onbewoonde eilandjes Tiran en Sanafir liggen in de nauwe monding van de golf van Aqaba, die naar Jordanië en Israël leidt.

De eilanden zijn volgens de Eygptische en Saoedische autoriteiten eigenlijk eigendom van Saudi-Arabië, dat Egypte in 1950 vroeg Tiran en Sanafir te beschermen.Tegenstanders beweren dat de eilanden al sinds 1906 onder Egyptisch gezag staan.

In april 2016 ontstond er grote publieke onrust over het voornemen de eilanden terug te geven aan Saudi-Arabië. Egyptische nationalisten zien ze als onlosmakelijk deel van het nationale grondgebied. Het leidde tot zeldzame demonstraties tegen het bewind van president Fattah al-Sisi.

Lees meer over:
Tip de redactie