Bijna 200 Democraten klagen Trump aan om buitenlandse inkomsten

Bijna tweehonderd democratische politici in de Verenigde Staten klagen president Donald Trump aan om zijn inkomsten uit het buitenland. Die zou hij tegen de grondwet in hebben verkregen via zijn zakenimperium.

Volgens de Democraten overtrad Trump de grondwet door geldbedragen van buitenlandse overheden te accepteren zonder toestemming van het congres. De wet schrijft voor dat hij daartoe verplicht is sinds zijn aantreden als president in januari.

Zeker dertig senatoren en 166 afgevaardigden hebben zich aangesloten bij de rechtszaak. Volgens twee betrokken politici is het de eerste keer dat zo'n groot aantal parlementariërs een president aanklaagt. Afgevaardigde John Conyers stelde dat ''Trump zijn presidentschap lijkt te gebruiken om zoveel mogelijk winst te maken''.

Alle politici die zich hebben aangesloten bij de rechtszaak betalen een deel van de proceskosten. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. The Trump Organization heeft eerder aangegeven dat inkomsten die afkomstig zijn van buitenlandse overheden worden gedoneerd aan de Amerikaanse schatkist.

Oneerlijk

Ook andere partijen slepen Trump voor de rechter om zijn inkomsten uit het buitenland. De staat Maryland en het District of Columbia (D.C.), waar hoofdstad Washington onder valt, vindt dat Trump voor oneerlijke concurrentie zorgt nu hij nog steeds aan het hoofd staat van zijn honderden bedrijven.

Eerder beloofde Trump om afstand te nemen van zijn zakenimperium. Door dit niet te doen overtrad hij de grondwet, zeggen de overheden. Het Witte Huis vindt niet dat het om oneerlijke concurrentie gaat en wil niets weten van de bewering van D.C. en Maryland dat de zakelijke belangen van Trump indruisen tegen de grondwet.

Lees meer over:
Tip de redactie