OM Curaçao eist drie jaar cel in hoger beroep tegen oud-premier Gerrit Schotte

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen Gerrit Schotte, de oud-minister president van Curaçao. 

Volgens het OM heeft Schotte geld gekregen van de Italiaanse casinobaas Francesco Corallo om een verkiezingscampagne te financieren en is Schotte schuldig aan ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte.

Schotte werd in 2016 in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar cel en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht. Nu dient het hoger beroep in wat de zaak-Babel is gaan heten.

Schotte zei maandag tijdens de eerste dag van zijn hoger beroep onschuldig te zijn. Ook Schottes levenspartner Cicely van der Dijs werd veroordeeld. Ook zij verklaarde maandag onschuldig te zijn.

Vast

Het OM heeft het Hof gevraagd Schotte na afloop van het hoger beroep direct vast te zetten. Het OM spreekt van een ''geschokte rechtsorde'' en noemt het ''ongelofelijk'' dat Schotte ''met dit feitencomplex nog actief kan zijn''.

Schotte is leider van de grootste oppositiepartij van Curaçao MFK. Hij was minister-president tussen 2010 en 2012 en zit sinds die tijd in het parlement.

Volledige vrijspraak

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft gepleit voor volledige vrijspraak. Knoops heeft verschillende deskundigen naar onderdelen van de zaak laten kijken. Hij maakte daar dinsdag in zijn pleidooi gebruik van om aan te geven dat er geen sprake is geweest van witwassen, valsheid in geschrifte en alle andere zaken waarvoor de oud-premier is veroordeeld. De zaak gaat woensdag verder.

Lees meer over:
Tip de redactie