Dertig dagen celstraf voor Russische oppositieleider Navalny

De rechtbank van Moskou heeft de Russische oppositieleider Alexei Navalny een gevangenisstraf van dertig dagen opgelegd vanwege het organiseren van ongeoorloofde demonstraties. 

Dat melden AP en Reuters. De Poetin-criticus heeft volgens de rechter meerdere malen de wet op het gebied van het organiseren van openbare evenementen overtreden. 

Navalny werd maandag opgepakt bij zijn huis in Moskou. Hij had zijn aanhangers opgeroepen te demonstreren tegen fraude en corruptie.

De oppositieleider werd opgepakt toen hij het huis verliet om te gaan demonstreren. In het hoofdkwartier van Navalny werd tegelijkertijd de stroom afgesloten. 

Agenten hebben meer dan tweehonderd betogers opgepakt in het centrum van Moskou. De politie maakte de aanwezige betogers met luidsprekers duidelijk dat ze zich moesten verspreiden. Ook heeft de politie pepperspray ingezet.

Het Russische Openbaar Ministerie had al gewaarschuwd dat de politie zou ingrijpen tegen elke betoging waarvoor geen vergunning is afgegeven. 

Toestemming

Navalny kreeg eerder toestemming om de demonstratie op een andere locatie te houden, meldt de BBC. Hij zei dat hij de demonstratie verplaatst had omdat de autoriteiten hebben geprobeerd de demonstranten te "vernederen".

De regering zou ervoor hebben gezorgd dat geen enkel bedrijf een podium, videoschermen of luidsprekers wilde leveren aan de betogers.

Sint-Petersburg

In de tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg, gingen ongeveer 3.500 demonstranten de straten op in een onaangekondigd protest.

De politie arresteerde vijfhonderd mensen die meededen met de demonstratie tegen het Kremlin, meldt het Russische ministerie van Binnelandse Zaken. Tijdens een eerdere demonstratie tegen corruptie in maart werden honderden - veelal jonge - betogers gearresteerd door de politie, onder wie Navalny zelf. 

Lees meer over:
Tip de redactie