Opnieuw tegenslag voor inreisverbod Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een tegenslag moeten slikken bij het invoeren van zijn inreisverbod. Het federale gerechtshof van San Francisco oordeelde dat het blokkeren van het inreisverbod door een federale rechter in Hawaï gegrond is. 

Het federaal gerechtshof van San Francisco, Het Hof van Beroep voor het 9e circuit, is het tweede Hof van Beroep dat tegen het aangepaste inreisverbod van Trump oordeelt.

Het inreisverbod zou betekenen dat inwoners uit zes moslimlanden beperkingen zouden worden opgelegd voor visumaanvragen. Het gaat om inwoners uit de landen Jemen, Somalië, Iran, Syrië, Libië en Soedan. Bovendien zouden vluchtelingen onder het nieuwe verbod niet langer dan 120 dagen in de VS mogen blijven.

Het eerste inreisverbod gold voor zeven landen. Irak was in de tweede versie van het plan van de lijst gehaald. Ook zouden mensen uit de zes landen die beschikken over geldige reisdocumenten of een zogeheten greencard wel de VS in mogen.

Hawaï 

Een federale rechter in Hawaï oordeelde eind maart dat het nieuwe inreisverbod indruist tegen de Amerikaanse grondwet, die religieuze discriminatie verbiedt. Bovendien is het "gebrek aan logica in het voorstel tastbaar". 

Het federaal gerechtshof in San Francisco, waar Hawaï onder valt, ging niet mee in deze redenen, maar oordeelde dat de blokkade gegrond is omdat het verbod indruist tegen immigratiewetten en discrimineert op basis van nationaliteit. Ook zou het inreisverbod niets toevoegen aan de veiligheid van het land. 

Het gerechtshof schroefde enkele punten van het rechterlijk bevel van Hawaiï terug om zo de regering de kans te geven om intern de doorlichtprocedures van immigranten te beoordelen. 

Rechtmatig

"We zijn het er allemaal wel over eens dat het zeer gevaarlijke tijden zijn", zei Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer in reactie op de uitspraak van het Hof van Beroep. "We hebben alle beschikbare middelen nodig om te voorkomen dat terroristen de VS binnenkomen."

Het Witte Huis evalueert het besluit van het gerechtshof in San Francisco maar heeft er alle vertrouwen in dat het inreisverbod rechtmatig is.

Daardoor zal het nieuwe verbod uiteindelijk door de Hoge Raad wel worden toegekend, is de stellige overtuiging van het Witte Huis. 

Richmond

Op 25 mei gaf het Hof van Beroep voor het 4e circuit, in Richmond, ook geen gehoor aan Trump's wens om het inreisverbod in te voeren. De federale rechtbank ging mee met een besluit van een rechter in Maryland die het verbod op bepaalde onderdelen blokkeerde.

Het federaal gerechtshof van Richmond verklaarde dat het decreet van Trump "vage woorden" bevatte over nationale veiligheid en "droop van de religieuze intolerantie, animositeit en discriminatie".

Het Witte Huis liet op 1 juni weten naar de Hoge Raad te stappen vanwege het besluit van het Hof van Beroep in Richmond. De regering Trump hetzelfde gaat doen bij de uitspraak van het federaal gerechtshof in San Francisco. 

Tip de redactie