Verdachten kasteelmoord wilden daad mogelijk in Nederland uitvoeren

De Nederlandse uitvoerders van de moord op de Vlaamse kasteelbewoner Stijn Saelens in 2012 hadden vermoedelijk het plan hem naar Nederland te ontvoeren en daar om te brengen. 

Het onderzoeksteam opperde maandag, in de rechtbank in Brugge, dat ze daar mogelijk van af zagen vanwege het drukke verkeer. De organisator van de huurmoord, Pierre S (66), beaamde dat het niet de bedoeling was dat Saelens in het kasteel in het Vlaamse Wingene zou worden neergeschoten.

Hij moest 'verdwijnen'. Het lichaam van het slachtoffer werd twee weken na de moord bij een chalet van S. gevonden, niet ver van het kasteel

Verkeersdrukte

Het fatale schot werd volgens het OM vermoedelijk gelost door de inmiddels overleden Ronny van B. uit Eindhoven. Zijn neef, de Tilburger Franciscus 'Roy' L., hielp hem, onder meer met het begraven van het lijk.

Op vragen van de rechtbank over de verkeersdrukte zei de veertigjarige L. niets van files te weten. "Het was druk, dat is het enige wat ik weet." Hij reed naar eigen zeggen zonder zijn oom terug naar Nederland.

Bekentenis

Hoofdverdachte André G., bekende vorige maand tot ieders verrassing opdracht tot de moord op zijn schoonzoon Saelens te hebben gegeven. Hij wilde voorkomen dat Saelens en zijn gezin naar Australië zou vertrekken, mede omdat hij incest met een dochter zou hebben gepleegd.

Zijn verklaring en die van Pierre S. zijn echter op veel punten tegenstrijdig, verklaarde het onderzoeksteam. Vooral over de datum van de opdracht bestaat onduidelijkheid. G. ontkent dat hij wist van de details van het plan, terwijl hij volgens S. wekelijks op de hoogte werd gehouden. 

In het proces staat nog een vierde verdachte terecht. Evert de C. (53) uit Zeeland zou Ronny van B. hebben 'geronseld'.

Tip de redactie