Russische oppositieleider Navalny opgepakt voorafgaand aan protest

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is maandag opgepakt bij zijn huis in Moskou. Dat heeft zijn vrouw laten weten via Twitter. Navalny had zijn aanhangers opgeroepen maandag te demonstreren tegen fraude en corruptie.

Navalny werd opgepakt toen hij het huis verliet om te gaan demonstreren.

In het hoofdkwartier van Navalny werd tegelijkertijd de stroom afgesloten. Agenten hebben meer dan tweehonderd betogers opgepakt in het centrum van Moskou. De politie maakte de aanwezige betogers met luidsprekers duidelijk dat ze zich moesten verspreiden. Ook heeft de politie pepperspray ingezet.

Het Russische Openbaar Ministerie had al gewaarschuwd dat de politie zou ingrijpen tegen elke betoging waarvoor geen vergunning is afgegeven. 

Navalny kreeg eerder toestemming om de demonstratie op een andere locatie te houden, meldt de BBC. Hij zei dat hij de demonstratie verplaatst had omdat de autoriteiten hebben geprobeerd de demonstranten te "vernederen". De regering zou ervoor hebben gezorgd dat geen enkel bedrijf een podium, videoschermen of luidsprekers wilde leveren aan de betogers.

Patriottistische feestdag

De demonstratie zou moeten plaatsvinden in de Tverskaya-straat, dichtbij het Kremlin. Maandag wordt de patriottistische feestdag Ruslanddag gevierd en er zijn al verschillende officiële evenementen gepland in dezelfde straat.

Tijdens een eerdere demonstratie tegen corruptie in maart werden honderden - veelal jonge - betogers gearresteerd door de politie, onder wie Navalny zelf. 

Sint-Petersburg

In de tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg, gingen ongeveer 3.500 demonstranten de straten op in een onaangekondigd protest.

De politie arresteerde vijfhonderd mensen die meededen met de demonstratie tegen het Kremlin, meldt het Russische ministerie van Binnelandse Zaken. 

Presidentsrace

De betoging op maandag wordt gezien als een graadmeter voor de woede van gewone Russen over beschuldigingen van corruptie in de regering. Bovendien zullen politieke analisten met belangstelling bekijken hoeveel steun Navalny op de been kan brengen.

Dat is mogelijk een indicatie voor zijn kansen tijdens de presidentsverkiezingen van volgend jaar, wanneer de oppositieleider het wil opnemen tegen president Vladimir Poetin.

Lees meer over:
Tip de redactie