Russische oppositie roept weer op tot verboden demonstratie

De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft zijn aanhangers opgeroepen maandag te demonstreren tegen fraude en corruptie in het centrum van Moskou. Het Russische Openbaar Ministerie waarschuwt dat de politie zal ingrijpen tegen elke betoging waarvoor geen vergunning is afgegeven.

Navalny kreeg eerder toestemming om de demonstratie op een andere locatie te houden, meldt de BBC. Hij zei dat hij de demonstratie verplaatst omdat de autoriteiten hebben geprobeerd de demonstranten te "vernederen". De regering zou ervoor hebben gezorgd dat geen enkel bedrijf een podium, videoschermen of luidsprekers wilde leveren aan de betogers.

De demonstratie moet plaatsvinden in de Tverskaya-straat, dichtbij het Kremlin. Maandag wordt de patriottistische feestdag Ruslanddag gevierd en er zijn al verschillende officiƫle evenementen gepland in dezelfde straat.

Tijdens een eerdere demonstratie tegen corruptie in maart werden honderden - veelal jonge - betogers gearresteerd door de politie, onder wie Navalny.

Presidentsrace

De betoging op maandag wordt gezien als een graadmeter voor de woede van gewone Russen over beschuldigingen van corruptie in de regering. Bovendien zullen politieke analisten met belangstelling bekijken hoeveel steun Navalny op de been kan brengen.

Dat is mogelijk een indicatie voor zijn kansen tijdens de presidentsverkiezingen van volgend jaar, wanneer de oppositieleider het wil opnemen tegen president Vladimir Poetin.

Lees meer over:
Tip de redactie