Een grote meerderheid van de kiezers in Puerto Rico heeft er zondag in een niet-bindend referendum voor gekozen om een volwaardige staat van de Verenigde Staten te worden. De opkomst voor het referendum was wel erg laag.

De uitslag van het referendum is niet bindend, maar is wel een signaal voor Washington.

Sinds 1971 zijn de Puerto Ricanen niet-incorporeerd territorium van de Verenigde Staten. In het referendum kon gekozen worden of de Puerto Ricanen op dezelfde voet verder willen, een volwaardige staat van de VS willen worden of volkomen onafhankelijk willen zijn.

Puerto Ricanen mogen momenteel zonder visum overal in de Verenigde Staten wonen. Ze zijn echter niet vertegenwoordigd in het Amerikaanse Congres en mogen niet stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Ongeveer vijfhonderdduizend mensen stemden voor toetreding tot de VS, veel meer dan de 7.600 mensen die er voor kozen een territorium te blijven en de 6.700 die volledige onafhankelijkheid wilden, aldus persbureau AP.
 

Lage opkomst

De opkomst voor het referendum was echter zeer laag. Slechts 23 procent van de inwoners is naar de stembus gegaan. 

Het is de vijfde keer in de geschiedenis dat de inwoners van Puerto Rico naar de stembus gaan om een beslissing te nemen over hun staatskundige status.