De Filipijnse president Rodrigo Duterte wist niet dat de VS met speciale eenheden te hulp zouden schieten in de strijd tegen extremisten op het Filipijnse eiland Mindanao. Hij kwam er pas achter toen de eenheden arriveerden.

De Filipijnse president stelde zondag dat het land ook niet heeft gevraagd om steun van Amerika, zoals de VS zaterdag wel zei. ''Ik wist er niks van tot ze er waren'', aldus Duterte. 

De Amerikaanse militairen ondersteunen de Filipijnen in de strijd om de stad Marawi, waar op 23 mei jihadisten van Maute, een aan IS-gelieerde organisatie, zijn binnengevallen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Filipijnse hoofdstad heeft zaterdag bevestigd dat Amerikaanse troepen zijn ingezet. De Amerikanen leveren bij de strijd om Marawi slechts ''technische bijstand'' en ze zijn niet bij de gevechten zelf betrokken. 

De betrekkingen tussen de Filipijnse president en Washington zijn al maandenlang erg slecht. De steun van de VS en de woorden van Duterte over de Amerikaanse inzet, zijn om die reden opvallend. 

Amerikaanse leger ondersteunt Filipijnen in strijd tegen extremisten
75
Amerikaanse leger ondersteunt Filipijnen in strijd tegen extremisten