De demissionaire Britse regering van Theresa May heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aangekondigd dat er een akkoord over gedoogdsteun was bereikt met de Noord-Ierse partij DUP. Enkele uren later werd die verklaring ingetrokken.

De DUP stelde enkele uren later echter dat hoewel de onderhandelingen goed verlopen, er nog geen sprake is van een akkoord.

Even na middernacht vaardigde de regering een tweede verklaring uit, waarin stond dat de premier had besproken dat "een gedoogakkoord zal worden voltooid wanneer het parlement volgende week weer zitting houdt. Als en wanneer de details zijn vastgesteld, zullen beide partijen die openbaar maken."

Zondagochtend vroeg werd duidelijk dat de onderhandelingen met de DUP leiden tot spanningen binnen de Conservatieve Partij.

Imagoschade

Een voornemen om een formele coalitie te vormen met de Noord-Ierse partij liep stuk toen boze Conservatieve parlementariërs dreigden officieel bezwaar te maken. Ze zijn het niet eens met de conservatieve standpunten van de DUP over homorechten, abortus en klimaatverandering. 

Onder de vorige Conservatieve leider, David Cameron, werd jarenlang gepoogd het imago van de partij op het gebied van burgerrechten en sociaal beleid op te poetsen. Gevreesd wordt dat een te nauw verbond met de DUP dat werk teniet zal doen.

In Londen demonstreerden zaterdag honderden mensen tegen het sociaal-conservatieve gedachtengoed van de Noord-Ierse partij.

Het alternatief voor een coalitie, gedoogsteun van de tien parlementariërs van de DUP, kan premier May helpen de macht vast te houden, maar het geeft haar nieuwe kabinet minder slagkracht.

Zachte grens

Bronnen binnen de DUP melden dat sociale kwesties zoals het homohuwelijk zullen ontbreken op de eisenlijst voor gedoogsteun. De partij wil zich in plaats daarvan concentreren op een 'zachte grens' na de Brexit: het vrije verkeer van personen tussen Noord-Ierland en Ierland moet in stand blijven. Het is niet bekend of de DUP ook zal eisen dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van de Europese douaneunie.

May hoopte dat vervroegde verkiezingen Labour naar de anonimiteit zouden verwijzen en haar een extra groot mandaat zouden geven voor de Brexit-onderhandelingen. Ze kwam bedrogen uit en die misrekening wordt haar binnen haar eigen partij zwaar aangerekend. 

Twee van haar naaste adviseurs werden gedwongen op te stappen, nadat ministers uit het kabinet van May dreigden haar leiderschap van de partij aan te vechten. Ook zou partijprominent en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson door hooggeplaatste Conservatieven zijn benaderd als vervanger van May. Johnson ontkent dat stellig.