De diplomatieke crisis rond Qatar moet voor het einde van de ramadan zijn opgelost, vindt president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, is dat de belangrijkste boodschap aan zijn Bahreinse collega.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken hielden zaterdag een gezamenlijke persconferentie.

Cavusoglu zei daarbij dat Turkije zal blijven proberen de crisis op te lossen. "Het is belangrijk dat we het oplossen voor het einde van de ramadan. Een dergelijk conflict, zeker tijdens de heilige maand, gaat tegen onze religie en tradities in."

Net als Iran heeft Turkije het luchtruim opengesteld voor meer vluchten vanuit Qatar. De Golfstaten die de diplomatieke landen met Qatar hebben verbroken, hebben juist hun luchtruim gesloten.

Erdogan verwerpt verder de beschuldigingen aan het adres van Qatar, dat dat land terroristische organisaties zou steunen. 

Legerbasis

In Qatar ligt ook een Turkse legerbasis, die volgens Erdogan bedoeld is om de veiligheid in gehele Arabische Golf te verbeteren en niet tegen één specifieke staat gericht is. 

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Die beslissing kwam onverwacht, maar al jaren neemt de spanning tussen verschillende landen in de regio toe.