Partijgenoten zeer ontevreden over Britse premier May

De Britse premier Theresa May wil met steun van een kleine Noord-Ierse partij verder regeren na de verkiezingsnederlaag van donderdag. In haar eigen Conservatieve Partij heerst zoveel onvrede over die uitkomst, dat leden dreigden de steun aan haar in te trekken. Twee naaste raadgevers zijn inmiddels opgestapt.

Nick Timothy liet zaterdagmiddag op de website van de partij weten op vrijdag zijn ontslag te hebben genomen. Zijn collega Fiona Hill heeft hetzelfde gedaan, volgens de BBC

De twee vertrouwelingen van May moesten de laan uit worden gestuurd, vonden veel conservatieven, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het zetelverlies in de vervroegde verkiezingen. In de krant The Guardian noemde een bewindsman de twee zaterdagochtend zelfs "monsters die onze partij tot zinken hebben gebracht".

Verlies

May's Conservatieven verloren donderdag tegen de verwachtingen in de meerderheid in het Britse Lagerhuis. Dat was tien dagen voor de geplande start van onderhandelingen over het beëindigen van het lidmaatschap van de Europese Unie. May wilde met extra steun in het parlement aan de onderhandelingen beginnen, maar moet nu met minder zetels verder.

Het lijkt er op dat de premier daarom alle zeilen bij moet zetten om verschillende fracties binnen haar eigen partij weer bijeen te krijgen. Tegen persbureau Reuters zegt een partijlid dat May voorlopig kan aanblijven als leider van de Conservatieven, maar  er wordt ook gedacht aan een vervanger.

Minderheidsregering

In een verklaring over zijn ontslag schrijft Timothy dat het teleurstellende resultaat van de verkiezingen "niet het resultaat was van het uitblijven van steun voor Theresa May en de Conservatieven, maar van een onverwachte opwelling van steun voor Labour. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn rol in de campagne."

May gaat nu door in een minderheidsregering met gedoogsteun van de Noord-Ierse Democratische Partij (DUP). Zaterdag reisde een ervaren conservatieve politicus af naar Noord-Ierland, om met die partij te onderhandelen over de agenda, schrijft Reuters. De DUP zou in Belfast vragen om meer financiële steun voor Noord-Ierland, in ruil voor steun aan de Conservatieven in het Lagerhuis.
 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie