Amerikaanse eenheden ondersteunen Filipijnen bij strijd om Marawi

Speciale Amerikaanse eenheden zijn op verzoek van Manilla betrokken bij de strijd tegen extremisten op het Filipijnse eiland Mindanao. Er wordt gevochten om de stad Marawi, waar op 23 mei jihadisten met banden met de terreurgroep IS zijn binnengevallen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Filipijnse hoofdstad heeft zaterdag bevestigd dat Amerikaanse troepen zijn ingezet. Volgens het leger gaat het vooralsnog alleen om 'technische ondersteuning'. "Troepen zullen niet vechten", zo stelt een luitenant van het Amerikaanse leger. 

De betrekkingen tussen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en Washington waren maandenlang erg slecht, maar het land ontvangt nu toch hulp van de Amerikanen. Volgens de Amerikanen heeft de Filipijnse regering om de hulp gevraagd. 

De gevechten in Marawi, gelegen op het zuidelijke eiland Mindanao, duren al zo'n drie weken. In de stad vecht het Filipijnse leger tegen Maute, een organisatie die gelieerd is aan IS. Maute nam delen van Marawi over en doodde daarbij meerdere mensen. Honderdduizenden mensen zijn gevlucht voor het geweld. 

Aanhoudende gevechten

Ondertussen heeft de Filipijnse regering weer grote delen van Marawi in handen, maar Maute houdt zich nog steeds op in de stad.

Een woordvoerder van het Filipijnse leger zei zaterdag wel dat "er hele sterke aanwijzingen zijn dat de broers inmiddels zijn gedood'' in Marawi.

Ook meldde het leger dat er vrijdag tijdens gevechten dertien Filipijnse mariniers zijn omgekomen. De Filipijnse strijdkrachten hebben daarmee al 58 man verloren in en rond Marawi. De militanten zouden bovendien burgers hebben gebruiken als menselijk schild. 
 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie