De drie islamitische mannen die vorige week zaterdag met een bestelbusje met hoge snelheid inreden op voetgangers op de Londen Bridge in Londen, hadden 's ochtends geprobeerd een vrachtwagen van 7,5 ton te huren. 

De mannen kregen het voertuig echter niet mee, omdat ze problemen hadden met de betaling.

Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven. Volgens de politie hadden de gevolgen veel groter kunnen zijn als de daders de zware truck hadden gebruikt, zo zei het hoofd van de Londense anti-terreureenheid vrijdag.

Hoewel Islamitische Staat (IS) de aanslag formeel heeft opgeëist, zijn er volgens de politie geen aanwijzingen dat de drie mannen door IS werden aangestuurd. De politie onderzoekt nog waar de drie mannen elkaar van kenden. Een van de daders kwam uit Pakistan, de ander uit Italië en de derde had banden met Libië, Marokko en Ierland.

Paarse messen

De politie kwam met gedetailleerde informatie over de daders. Ze hadden paarse keramische messen vastgemaakt aan hun polsen en droegen bomgordels die nep bleken te zijn. In het bestelbusje vond de politie elf wijnflessen, gevuld met brandbare vloeistof, mogelijk om als molotovcocktail te gooien.

Zaterdagochtend maakte de Londense politie bekend een 27-jarige man te hebben opgepakt in verband met het onderzoek naar de aanslag.