Trump is bereid om onder ede op Comey te reageren

Donald Trump is bereid om onder ede te reageren op de verklaringen van voormalig FBI-chef James Comey. 

Die zei donderdag voor een Senaatscommissie dat de president hem had geprobeerd over te halen het onderzoek naar de Russische contacten van voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te laten varen.

"Ik heb dat niet gezegd", zei Trump tegen journalisten in Washington. Op de vraag of hij zijn lezing van de gebeurtenissen onder ede wilde geven, antwoordde Trump "honderd procent".

James Comey, de voormalige baas van de Amerikaanse federale politie FBI, twijfelt er niet aan dat hij is ontslagen vanwege het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Dat stelde hij donderdag tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat.

Vreemde relatie

"Ik weet het uiteraard niet zeker, maar volgens mij had het met het Ruslandonderzoek te maken", aldus Comey. "We hadden een vreemde relatie, Donald Trump wilde iets van me dat ik hem niet gaf. Ik ben ontslagen omdat er iets veranderd moest worden aan het onderzoek naar de Russen."

Trump heeft volgens Comey druk uitgeoefend op het onderzoek naar de Russen. Comey stelt negen keer een een-op-een gesprek te hebben gehad met de president. Trump zou hebben gezegd: "Ik heb trouwe mensen nodig en ik verwacht loyaliteit". Comey zei hierop dat hij "eerlijk loyaal" zou zijn.

Opnames van gesprek

De commissie die de Russische connecties binnen het Trump-team onderzoekt, heeft het Witte Huis vrijdag gevraagd of er opnames zijn van het gesprek dat de president en Comey op Valentijnsdag hadden. Als dit het geval is, wil de commissie deze opnames binnen twee weken in het bezit hebben.

Ook heeft de commissie Comey gevraagd om alle mogelijke aantekeningen, verslagen of rapporten die hij gemaakt heeft na het bewuste gesprek dat hij met Trump heeft gehad. Ditzelfde geldt voor de vriend die Comey vroeg een memo over de ontmoeting naar de media te lekken.

Het verhoor van Comey werd donderdag op televisie bekeken door bijna 20 miljoen Amerikanen.
 

Michael Flynn

In het FBI-onderzoek is een speciale rol weggelegd voor Trumps voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn, die meerdere keren contact zou hebben gehad met Russische diplomaten. Volgens Comey vroeg Trump hem niet rechtstreeks of het FBI-onderzoek naar Flynn kon worden stopgezet. ''Ik zag het meer als een aanwijzing. Dit is wat hij wil dat ik doe'', zei Comey, die aangaf geen gehoor te hebben gegeven aan het vermeende verzoek.

Comey werd begin mei ontslagen als baas van de FBI omdat hij incorrecte uitspraken zou hebben gedaan over het onderzoek naar de e-mailaffaire rondom de Democratische Hillary Clinton. Toen al deden de vermoedens de ronde dat er meer aan de hand was. In de weken die volgden kwamen er steeds meer details over het ontslag naar buiten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie