Britse premier May vormt regering in samenwerking met partij DUP

De Britse premier May heeft vrijdag bekendgemaakt dat ze zal gaan samenwerken met de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP). De partij zal gedoogsteun leveren, zodat de Conservatieven een regering kunnen vormen.

DUP treedt echter niet officieel toe tot de regering, zo heeft May bekendgemaakt in een toespraak na haar bezoek aan de Britse koningin Elizabeth II. 

Volgens May doet een samenwerking met DUP recht aan de uitslag van de tussentijdse verkiezingen die donderdag werden gehouden in het Verenigd Koninkrijk. May stelde dat de Conservatieven en DUP samen de meeste stemmen hebben behaald en dat het logisch is dat deze partijen gaan samenwerken. 

De Britse premier stelde daarnaast dat ze in het verleden vaker samengewerkt heeft met DUP en dat de partijen een goede relatie hebben. "Dat geeft vertrouwen om met hen te regeren", aldus May. "Een nieuwe regering zal werken aan zekerheid en aan een stabiele toekomst voor het Verenigd Koninkrijk", zei de premier. 

In een eerste reactie heeft DUP gezegd dat de partij zal kijken hoe met de Conservatieven "stabiliteit gerealiseerd kan worden in een periode vol uitdagingen". De partij ging verder niet in op de inhoud van de samenwerking. 

De Conservatieven en DUP hebben samen een meerderheid in het Lagerhuis. De Conservatieven houden 318 zetels, DUP wint licht en krijgt 10 zetels. Beide partijen bezetten dan een krappe meerderheid van 328 zetels van de in totaal 650 zetels in het Britse Lagerhuis. 

Brexit

May schreef de tussentijdse verkiezingen uit in april, omdat zij een groter mandaat wilde krijgen voor de onderhandelingen van een vertrek uit de Europese Unie.

Ondanks het feit dat de Conservatieven hun meerderheid in het Lagerhuis zijn verloren, zei May dat de vorming van de nieuwe regering geen gevolgen heeft voor de Brexit. De procedures rond de zullen doorgaan zoals gepland. Dat betekent dat de Britse regering over tien dagen zal beginnen aan de onderhandelingen met de EU over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten. 

Premier May zei verder dat ze haar best zal blijven doen om te bouwen aan een land waar niemand achtergesteld zal raken.

Ook benoemde ze specifiek dat een nieuwe regering zich actief in zal blijven zetten in de strijd tegen terrorisme. Hiermee verwees May naar de recente aanslagen in Londen en Manchester.

Labour

Grote winnaar van de verkiezingen was de Labour Partij. De partij won meer dan dertig zetels en komt uit op een totaal van 261 zetels in het Lagerhuis.

Partijleider Corbyn zei ook te willen onderzoeken of hij een minderheidsregering kon vormen, maar het initiatief om een regering te vormen ligt in eerste instantie bij de grootste partij in het Lagerhuis, in dit geval de Conservatieve Partij van premier May.

Ministersposten

De uitslag van de verkiezingen en de vorming van een nieuwe regering heeft vooralsnog geen effect op de ministersposten in het bestaande kabinet. 

Ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken), Philip Hammond (Financiën), Amber Rudd (Binnenlandse Zaken), Michael Fallon (Defensie) en David Davis (Brexit) kunnen in ieder geval aanblijven. 

Over de andere bewindslieden deed May nog geen mededelingen. "Er volgen vanavond geen verdere benoemingen'', maakte de regering vrijdag bekend. 

Het is onduidelijk of de voor May tegenvallende verkiezingsuitslag invloed heeft gehad op het besluit de belangrijkste ministers te herbenoemen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie