De advocaat van president Donald Trump is van plan een klacht in te dienen tegen voormalig FBI-baas James Comey. 

Raadsman Marc Kasowitz wil volgens bronnen van CNN en AP naar de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie en de Senaatscommissie voor de rechterlijke macht stappen.

De door Trump ontslagen oud-directeur van de federale recherche verklaarde donderdag voor een andere Senaatscommissie dat hij gegevens heeft laten doorspelen naar de pers. Het ging om informatie over de gesprekken die hij voerde met president Trump. Comey hoopte naar eigen zeggen dat een speciale aanklager zou worden aangesteld.

"De president twitterde op vrijdag, nadat ik was ontslagen, dat ik maar moest hopen dat er geen geluidsopnames waren", zei Comey tegen senatoren. "Het was aanvankelijk niet in me opgekomen dat er mogelijk bevestiging was van onze conversatie, dat er mogelijk een geluidsopname was."

Kasowitz reageerde donderdag op een persconferentie fel op die onthulling. Comey ging volgens de jurist zijn boekje te buiten door zonder toestemming dergelijke informatie te lekken. Twee bronnen ''met kennis van de situatie'' zeggen tegen CNN dat nog onduidelijk is wanneer de advocaat een klacht zal indienen.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag ook gereageerd op de getuigenis van Comey. "Ondanks alle valse verklaringen en leugens; volledig en compleet vrijgepleit", twitterde de president. "En wow, Comey heeft gelekt."

Onderzoek

De inhoud van de gesprekken van Comey en Trump wordt betwist. De FBI-baas verklaarde dat Trump in zijn ogen aanstuurde op het stopzetten van het onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn. De advocaat van Trump noemde die beschuldiging onzin.

Comey zei te hopen dat er inderdaad geluidsopnames zijn. "Lordy, ik hoop dat er opnames zijn", benadrukte hij tijdens de hoorzitting. "De president weet vast of hij me heeft opgenomen. Als dat het geval is, zijn mijn gevoelens niet gekwetst. Geef ze allemaal vrij. Ik heb geen bezwaar."