Belgisch OM onderzoekt affaire rond daklozenclub Brussel

Het Openbaar Ministerie in Brussel start een onderzoek naar de affaire rond een daklozenorganisatie waardoor burgemeester Yvan Mayeur is afgetreden. Het onderzoek moet uitwijzen of er misdrijven zijn gepleegd.

De socialistische burgemeester ruimde donderdag het veld nadat was gebleken dat hij 1.400 euro bruto per maand ontving voor zijn bestuurswerkzaamheden bij de opvangorganisatie, genaamd Samusocial. Hij kreeg dat geld onder meer voor vergaderingen waarvan onduidelijk is of die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Ook andere leden van de franstalige Parti Socialiste zijn betrokken bij de kwestie, die een golf van verontwaardiging veroorzaakte in Belgiƫ. Het Brusselse parlement besloot deze week al een onderzoekscommissie in te stellen.

Philippe Close wordt de nieuwe burgemeester, zo werd vrijdagmiddag bekend. Hij is nu wethouder voor Toerisme, Personeel en Financiƫn, en leidt de fractie van de PS in het parlement van Brussel.

Ook hij heeft tal van bijbanen, maar die zijn naar verluidt allemaal onbetaald. De 46-jarige Close was in 2013 ook burgemeesterskandidaat, maar moest toen Mayeur laten voorgaan.

Lees meer over:
Tip de redactie