Britse premier May wil nieuwe regering vormen

De Britse premier Theresa May gaat vrijdagmiddag naar Buckingham Palace om aan koningin Elizabeth II toestemming te vragen een nieuwe regering te vormen.

Dat laat een woordvoerder van Downingstreet 10 vrijdagochtend weten.

Om 13.30 uur Nederlandse tijd is de premier bij de koningin op bezoek gegaan. Mays Conservatieve partij leed tijdens de parlementsverkiezingen grote verliezen. De partij blijft de grootste, maar verliest haar absolute meerderheid in het Lagerhuis.

Grote winnaar is de Labour Partij, dat onder partijleider Jeremy Corbyn een enorme achterstand op de Conservatieven wist goed te maken op de verkiezingsdag. De partij won meer dan dertig zetels.

Even voor 11.00 uur Nederlandse tijd waren 649 van de 650 zetels verdeeld en stonden de Conservatieven op 318, Labour op 261, de Liberal Democrats op 12 en de Scottisch National Party op 35. De eurosceptische partij UKIP is haar enige zetel kwijtgeraakt. Partijleider van UKIP, Paul Nuttall, is vervolgens opgestapt: "Een nieuw tijdperk moet beginnen met een nieuwe leider.".

Steun

De Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP) staan voorlopig op tien zetels. Volgens Britse media heeft de DUP steun toegezegd aan een regering met de Conservatieven. Samen komen zij dan aan een meerderheid in het Lagerhuis, aangezien daar 326 zetels voor nodig zijn. DUP zal zelf geen deel uitmaken van de regering.

Desastreus

Het besluit van May om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven bleek desastreus. De Conservatieven hoopten op een ruime overwinning, maar voorlopige uitslagen wijzen uit dat de partij twaalf zetels heeft verloren en op 318 uitkomt.

De 60-jarige May volgde in juli vorig jaar haar partijgenoot David Cameron op die vertrok nadat een meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie had gekozen.

Tip de redactie