Catalanen willen in najaar referendum over afsplitsing van Spanje

De Catalaanse regering wil dit najaar op 1 oktober een referendum houden over de afsplitsing van Spanje. Zo'n volksraadpleging is echter illegaal volgens de autoriteiten in Madrid, wat zorgt voor nieuwe spanningen tussen de voor- en tegenstanders van de scheiding.

Catalonië zou de afgelopen maanden in het geheim een wet hebben voorbereid voor de afsplitsing, schreef de Spaanse krant El País eerder. Mocht de Spaanse regering het referendum niet toestaan, dan wil de regio de afscheiding direct in werking stellen.

Volgens het voorstel zou de regio een onafhankelijke republiek worden. De Spaanse premier Mariano Rajoy noemt dat op zijn beurt "onaanvaardbaar". 

Volgens de Spaanse grondwet heeft de regering in Madrid het recht om in te grijpen, daardoor is het mogelijk dat het referendum wordt verboden. Ook kan er extra politie gestuurd worden naar de regio en kunnen de rechten van de Catalaanse autoriteiten worden beperkt. Het opleggen van beperkingen wordt echter gezien als een laatste uitweg.

Welvaart

Catalonië is een autonome welvarende regio in het noordoosten van Spanje, waarvan Barcelona de hoofdstad is. Het heeft een inwonertal van ruim 7,5 miljoen inwoners.

De roep om afscheiding van de rest van Spanje werd aangewakkerd door de economische crisis in het land. Recente pogingen vanuit Madrid voor meer bemoeienis met het Catalaanse onderwijs, hebben opnieuw olie op het vuur gegooid.

Lees meer over:
Tip de redactie