De Conservatieve Partij van premier Theresa May heeft tijdens de Britse verkiezingen die donderdag werden gehouden een gevoelige nederlaag geleden. De partij blijft de grootste, maar verliest haar absolute meerderheid in het Lagerhuis.

Rond 7.00 uur werd duidelijk dat de meerderheid in het parlement niet meer kon worden bereikt door de Conservatieven. Omstreeks 9:53 uur waren 649 van de 650 zetels verdeeld. De Conservatieve Partij stond toen op 318 zetels en Labour op 261.

May heeft volgens de BBC al laten weten niet de intentie te hebben om op te stappen, ondanks de moeilijke nacht die haar partij door heeft gemaakt en het 'hung parliament' waar het land nu mee is opgezadeld. Om 11:00 uur Nederlandse tijd geeft ze een toespraak. Er was enige speculatie dat ze tijdens deze speech haar aftreden zou aankondigen.

Grote winnaar is de Labour Partij, dat onder partijleider Jeremy Corbyn een enorme achterstand op de Conservatieven wist goed te maken op de verkiezingsdag. De partij won meer dan dertig zetels.

Corbyn zei vrijdagochtend dat May haar conclusies moet trekken en dient op te stappen. "Als er één boodschap naar voren komt uit de uitslagen van vannacht is dat deze: de premier schreef deze verkiezing uit omdat ze een groter mandaat wilde", aldus Corbyn. "Nou, het mandaat dat ze heeft gekregen is verloren Conservatieve zetels, verloren steun en verloren vertrouwen." 

Volgens Corbyn is het duidelijk wie er deze verkiezingen de winnaar is, "wij hebben gewonnen op plekken door heel het land. Wij zijn klaar om te regeren", aldus de Labour-leider vrijdagochtend tegenover de BBC. Een woordvoerder van partij liet eerder al weten dat er wordt gekeken hoe Labour in de regering kan met een minderheidskabinet.

Corbyn: 'Genoeg is genoeg, Premier May moet opstappen'
77
Corbyn: 'Genoeg is genoeg, Premier May moet opstappen'

Gevolgen

De uitslag van de verkiezingen zorgt voor een groot probleem voor May. Haar doel was juist om de absolute meerderheid te behalen en zo een breder mandaat te hebben voor de Brexit-onderhandelingen. Als geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt, kan het zijn dat de Conservatieven verder gaan als minderheidsregering.

Een andere mogelijkheid is een regeringscoalitie, maar de Liberal Democrats hebben al laten weten dat ze daar totaal geen zin in hebben. De combinatie van Conservatieven en Labour ligt vanwege de grote verschillen niet voor de hand. De Scottisch National Party (SNP) heeft aangegeven wel open te staan voor een coalitie en ook de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die nu op 10 zetels staat, overweegt om May te steunen.

De SNP staat nu op 35 zetels, dat is een enorm verlies ten opzichte van de huidige 56. De Liberal Democrats (Lib Dem) staan op twaalf. De grootste verliezer is de UK Independence Party (UKIP), die waarschijnlijk de enige huidige zetel in het Lagerhuis verliest.

Brexit

Brexit-minister David Davis gaf vrijdagochtend toe dat de regering waarschijnlijk de steun van de kiezers om uit de douane-unie en gezamenlijke markt van de EU te stappen is kwijtgeraakt. Op Twitter vervolgt hij: "De Brexit-onderhandelingen moeten starten als Groot-Brittanië er klaar voor is. Het tijdsschema is klaar en het EU-standpunt is duidelijk. Laten we de koppen bij elkaar steken om tot een juiste overeenkomst te komen." 

EU-commissaris Günther Oettinger (Budget en Personeel) meent dat het onzeker is of de onderhandelingen over de Brexit op tijd kunnen beginnen, nu er geen duidelijke winnaar kan worden aangewezen. Tegen de zender Deutschlandfunk zei Oettinger dat Groot-Brittannië als verzwakte onderhandelingspartner voor een slechter resultaat kan zorgen.

Officiële uitslag

De officiële uitslag van de verkiezingen laat waarschijnlijk lang op zich wachten. Het kiesdistrict Kensington in Londen verwacht op zijn vroegst vrijdagavond en mogelijk zaterdagochtend pas met een uitslag te kunnen komen.

Bij de eerste telling bleek volgens Britse media dat de kandidaten van Labour en Conservatieven in de uitslag zo dicht bij elkaar lagen dat hertellingen nodig waren. Er zijn echter niet genoeg mensen om die meteen uit te voeren.

Premier May: 'Ons land heeft stabiliteit nodig'
59
Premier May: 'Ons land heeft stabiliteit nodig'