De Australische politie heeft vrijdag anti-terrorisme invallen gedaan in Melbourne. Premier Daniel Andrews van de deelstaat Victoria bevestigde dat de politie-actie in verband staat met de dodelijke gijzeling van deze week, die werd opgeëist door Islamitische Staat.

Over het aantal arrestaties heeft de politie geen melding gedaan.

''Ik ben deze ochtend gebrieft dat er op dit moment huiszoekingen zullen plaatsvinden in Melbourne'', zei Andrews tegen Sky News. ''We zijn beperkt in wat we kunnen zeggen, maar ze staan in verband met de vreselijke tragische gebeurtenissen van maandag in de wijk Brighton.''

De gijzelnemer, Yacqub Khayre, schoot in de hal van een flatgebouw een man dood en gijzelde een vrouw. Agenten schoten hem dood toen hij al schietend naar buiten kwam. Hij zou daarbij geroepen hebben: "Dit is voor IS, dit is voor al- Qaeda." Drie agenten raakten gewond, de gegijzelde vrouw bleef ongedeerd.

Het is de reden voor de politie om aan te nemen dat het incident een terroristische actie was, maar waarschuwt dat de kans klein is dat IS de man heeft aangestuurd. Uit onderzoek moet blijken of het hier om een geplande aanslag gaat of dat de dader dit in een opwelling heeft gedaan.

Gijzeling Melbourne volgens politie terroristische daad
69
Gijzeling Melbourne volgens politie terroristische daad